24. FOSS i inclusió social

"El programari lliure reforça el valor de la comunitat, qui el dissenya, el construeix i el desenvolupa."
"Les llibertats del programari lliure són la base per la emancipació tecnològica de la persona i de l’apoderament col·lectiu en què participa"

«Venim del Teb a donar quatre consells per millorar el barri i la ciutat» , així els i les joves del Teb presenten el vídeo per al PAM 2016 de Barcelona. Aquest cop parlem de com aprofitar el programari lliure i obert per millorar la societat. Treballem per la transformació social a través de la participació, l'aprenentatge i la socialització de les TIC.

La riquesa del Raval és la seva diversitat de persones, de cultures, d'idees, de comunitats, d'associacions i entitats, i de reptes. Aquí la inclusió social és una cosa que passa cada dia, quan la gent parla i interactua en comunitat, construeix espais i projectes, i s'apodera dels recursos.

Les quatre llibertats del programari lliure garanteixen que el puguem fer servir com nosaltres volem. Podem conèixer com està fet i llegir el codi, el podem redistribuir lliurement, el podem modificar i millorar, i fins i tot distribuir la versió millorada. Aquestes llibertats són la base per la emancipació tecnològica de la persona i de l’apoderament col·lectiu en què participa.

El programari lliure reforça el valor de la comunitat, qui el dissenya, el construeix i el desenvolupa. De la mateixa manera, la comunitat és a la vegada metodologia i subjecte en el treball d’inclusió social.

I tot això, com ho portem a terme? N’oferim tres pinzellades per concretar les idees:

  • La Mediateca del Raval , formada majoritàriament per gent gran, documenta la memòria històrica del barri amb mitjans digitals, fotografies i vídeos, i publica els seus resultats en un blog, sempre amb programari lliure. Un procés d'aprenentatge autoorganitzat i en comunitat, amb col·laboració de joves voluntaris i vinculat a la tradició de ràdio comunitària. Fer servir programari lliure és l'estratègia clau i el facilitador principal per aquest treball.
  • En la nostra formació reglada en manteniment i reparació d'equips informàtics, un Programa de Formació Inicial, veiem el programari i maquinari lliure com una aposta de futur, una sortida laboral per als participants. L'accés lliure i gratuït, més enllà del curs, permet a aquests joves i a les seves famílies tenir ordinador amb programari actual i segur, així com formar part d'un mercat de treball innovador. En una societat cada cop més digital, l'accés a Internet de tothom és clau i insuficient a la vegada. En la vida digital som creadors, i ens hem d’apoderar de les tecnologies convertint-nos en agents proactius.
  • En aquest sentit, RavalFab com a laboratori d'experimentació tecnològica del Raval apropa persones joves del barri a la filosofia maker (la cultura del fem-ho), la fabricació digital, aprofitant recursos assequibles per a la creació d’aquestes solucions. I Arduino combina maquinari lliure amb programari lliure, dues estratègies tecnològiques obertes de baix cost.

Entre els i les més joves, la sensibilització i motivació per carreres STEM (Science, Technology, Engineering, and Math: és a dir, ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtica) és un objectiu fonamental. Fer servir el FOSS potencia la curiositat i les ganes de seguir aprenent i experimentant. La creació comunitària d’eines i solucions innovadores és fonamental per reforçar processos d’apoderament, ja sigui en joves, en espais formatius reglats o amb gent de totes les edats.

El Teb és una entitat social, que porta treballant casi 25 anys al barri del Raval en processos comunitaris d’inclusió i transformació social, fent servir les tecnologies com a eina. L’aposta pel programari lliure està en el nucli del projecte d’entitat.

 

Núria Alonso

@nilska Llicenciada en Belles Arts reconvertida a tècnica informàtica. M’encanta Linux i tot el que porti llicències obertes, on sempre en puc aprendre més i més. Des de fa anys col·laboro en projectes que incorporen l’ús social de la tecnologia. Treballo al Teb des de 2009.
Martina Mayrhofer

@martinamayr M’encanten eines com Debian GNU/Linux, Drupal, OTRS o Arduino, el learning-by-doing i la filosofia de open source. Desprès de treballar amb entitats de dones, estudiar informàtica i viure 10 anys a Viena, al 2005 vaig començar al Teb administrant servidors, construint eines de dinamització online i aplicant xarxes socials per l’emancipació de les persones.