19. Empreses basades en FOSS

"Moltes empreses tenen el programari lliure com a motor de la seva existència."
"Moltes startups poden néixer gràcies que el programari que fan servir és lliure."
"Cal trencar els clitxés que avui tenim del programari lliure."

Al llarg de 3 anys vaig tenir el privilegi de presidir CatPL, l'associació catalana d'empreses de programari lliure. Efectivament, associació d'EMPRESES. Aquest fet sorprenia a més d'una persona que amb prejudicis o desconeixement pensava que el programari lliure era una cosa anecdòtica i deslligada de l'activitat econòmica real.

El cert és que al nostre país hi ha centenars d'empreses que tenen el programari lliure com a motor de la seva existència. Empreses que desenvolupen programari, que fan consultoria, que fan formació... o que fins i tot són especialistes en temes legals al voltant del tipus de llicenciament.

Però, a banda, hi ha una realitat que penso que encara és de més pes pel que fa a la importància del programari lliure a les nostres empreses. Em refereixo a la gran quantitat d’empreses emergents (start ups), de noves empreses, que poden néixer gràcies que el programari que fan servir és lliure. Poden accedir a programari de la més alta qualitat i a la darrera actualització sense barreres econòmiques ni d'accés. I poden estar en contacte amb les comunitats que treballen en el programari, poden col·laborar-hi. Si pregunteu a les incubadores o els centres tecnològics podreu comprovar directament aquest fenomen.

De fet, és ben conegut que moltes de les grans empreses americanes, com ara Google o Facebook, han instrumentalitzat, en diferents graus i estadis, aquesta potència del programari lliure i del seu ecosistema.

Us convido que penseu en les solucions de programari que són líders mundials en àmbits concrets i veureu que són programari lliure. Si en feu la llista, us en sortiran un munt.

Ens trobem, doncs, davant d'una situació idíl·lica? No pas.

Un bon grapat de les empreses catalanes de programari lliure que existien fa només uns pocs anys, ja no existeixen. O bé han tancat, el dinamisme i la mortalitat dins del sector és elevada, o bé han estat adquirides per alguna altra empresa més gran que ja no té el programari lliure com a eix central.

I encara falta pedagogia. Cal que persones decisores a empreses i administracions perdin la por i deixin de fer cas de clixés ja antics. No dic que prioritzin, que podria dir-ho, només dic que no penalitzin.

Ens trobem, doncs, en un moment de perill per al programari lliure i les seves empreses? Tampoc ho diria pas, ans al contrari.

Sempre he defensat que el programari lliure, el FOSS, no és més que un rierol que flueix al mateix temps que altres torrents i rieres, com són les dades obertes (open data), el govern obert (open gov), la ciència oberta (open science)..., i que tots ells conflueixen en un gran curs fluvial imparable i inesgotable. Un riu de col·laboració, de coneixement, d'evolució.

Per tant, tenim FOSS i empresa per molts anys.

Digueu-me optimista.

 

Josep Fígols Marín

Llicenciat en Ciències Físiques. President d'Ubiquat Technologies. Més de 25 anys d’experiència en el sector TIC, 10 com a Director per Catalunya i membre del comitè de direcció de Sun Microsystems Ibèrica.
@josepfigols
http://www.linkedin.com/pub/josep-fígols/0/788/282