7. FOSS, comunitat i llengua

"Qualsevol persona o institució pot traduir i adaptar un programari lliure a qualsevol llengua."
"La clau del desenvolupament del programari lliure és la comunitat."
"Mantenir les tecnologies de la llengua tancades portes endins no beneficia el desenvolupament de llengües minoritàries com la nostra."
"És clau que les institucions que desenvolupin millores, traduccions o documentació del programari lliure que utilitzen facin un retorn a la comunitat que els ha ofert aquest programari."

Les llengües minoritàries com el català tenen poques possibilitats de desenvolupar-se en el món del programari de propietat. En canvi, el programari lliure representa clars avantatges:

  • Traducció. Qualsevol persona o institució pot traduir i adaptar un programari lliure a qualsevol llengua. En canvi, en el programari de propietat només l'empresa productora té els drets per realitzar la traducció.
  • Correcció ortogràfica i gramatical. Si el programa no disposa de corrector ortogràfic en català podem desenvolupar o adaptar algun dels existents en el món del programari lliure.
  • Millora de la presència de la nostra llengua. Cada cop que es crea un nou recurs lingüístic en l'àmbit del programari lliure (una traducció, un diccionari, etc.) aquest, en quedar a disposició de tothom, pot ser reutilitzat en futures aplicacions. D'aquesta manera es millora la presència de la nostra llengua en les noves tecnologies.

Com a resultat d'aquests beneficis el català té una presència forta en el món del programari lliure.

Contribuint al desenvolupament del programari lliure

És fonamental recordar que avui dia podem gaudir del programari lliure gràcies a tot un seguit de gent que ha lluitat per tot un món de llibertats a les noves tecnologies, i que han invertit moltíssimes hores en el desenvolupament i la millora de productes informàtics. La clau del desenvolupament del programari lliure és la comunitat.
És important continuar estenent aquesta cultura, i no solament veure el programari lliure com un element gratuït, sinó com a quelcom que, a més, ens permet tenir certes llibertats; tenim, doncs, el dret moral de contribuir-hi sempre que ens sigui possible.
És clau que les institucions que desenvolupin millores, traduccions o documentació del programari lliure que utilitzen facin un retorn a la comunitat que els ha ofert aquest programari.

Què poden fer les administracions i institucions davant d'aquesta oportunitat?
Algunes oportunitats destacables:

  • Utilitzar programari lliure. Les institucions i administracions s'han d'implicar en l'ús del programari lliure, especialment quan està disponible en català; i, si no ho està, encara millor, perquè tenen la possibilitat de fer-lo servir i traduir-lo al català, amb la qual cosa es crea un nou recurs lingüístic disponible en la nostra llengua.
Alliberar recursos sota llicències lliures. Les universitats i institucions que desenvolupen eines de recerca lingüística o traduccions, en molts casos amb diners públics, han d'aprendre a trencar el zel de guardar la seva recerca i entendre que el coneixement humà només ha progressat quan s'ha fomentat el lliure intercanvi d'idees. Mantenir les tecnologies de la llengua tancades portes endins no beneficia gens ni mica el desenvolupament de llengües minoritàries com la nostra. Cal fer-ne difusió (amb implicació), recomanar-lo i distribuir-lo, perquè així les entitats, la població, les empreses i els organismes, entre d'altres, el tinguin a l'abast.

 

Jordi Mas

és col·laborador de Softcatalà i ha participat en els darrers 15 anys en desenvolupament i traducció de diversos programes lliures.