3. FOSS i societat

"Obert, comunitat, lliure, reutilitzar, col·laborar… són les paraules que utilitzem per parlar del programari lliure. Són paraules que defineixen també la nostra societat."
"El programari lliure i de codi obert arriba avui a la maduresa i ens obre enormes possibilitats que com a societat hem d’aprofitar"

L'enxaneta aixeca el braç i corona el castell més alt mai aixecat. Se sent privilegiat individualment i part del treball col·laboratiu de la colla. La nostra societat sempre ha tingut consciència constructiva: castellers, corals, sardanes... La col·laboració és en el nostre ADN. Com en l'àmbit cultural, en el social i en el professional, col·laborar ens fa forts, evolutius i competents.

El codi lliure no és més que la representació d'aquesta evolució en els àmbits més interprofessionals. Una visualització de com una societat oberta al progrés raciona i gestiona la seva riquesa de forma responsable i amb valentia admirable, sense tenir por dels petits grans canvis i amb esma per millorar en tots els camps.

La nostra societat segueix evolucionant com sempre ha fet. Amb ella, la seva gent, la seva cultura, i intrínsecament, les seves institucions busquen noves formes de conviure i d’adaptar-se als nous corrents i pensaments socials. En conseqüència, aquesta societat del nou segle té la forta responsabilitat de ser reactiva a noves possibilitats i alternatives de creixement.

El codi lliure es presenta com una opció justa i revolucionària. En un moment històric on sembla que l'estalvi com a concepte està escrit amb foc en tot el que ens envolta, i on la participació ciutadana és part elemental de qualsevol missatge polític neodemòcrata, plantejar la possibilitat de deixar d'usar programari privat i començar a usar de forma oberta i lliure programari que els ciutadans han creat de base podria marcar la diferència.

El codi lliure també es presenta com una de les millors opcions a la hora de democratitzar la distribució del coneixement que la massa social mateixa genera en el seu dia a dia. Una forma transparent, escalable i ordenada de treballar per a adquirir el nivell d'excel·lència que ens mereixem i que desitgem.

Finalment, el codi lliure ens descriu una sèrie de valors i estratègies que cal seguir per construir una arquitectura institucional on es faci partícips a tots i cadascun dels ciutadans. És un clam al missatge:

“Hem decidit que la transparència és el mitjà més adequat per al camí que volem emprendre, i nosaltres, els líders i les institucions d'aquest país, iniciarem juntament amb tu aquest camí de canvi. Pots formar-ne part tant com vulguis.”

No sembla la millor opció donades les circumstàncies? Segur que sí. Aquesta seria l'opció que els ciutadans escolliríem en ser preguntats. I és que la gent vol veure moviments i accions adaptades a la nostra realitat i manera de ser i, de pas, demostrar al món que des d’aquí podem fer accions capdavanteres, també en l'àmbit del programari.

Obert, comunitat, lliure, reutilitzar, col·laborar… són les paraules que utilitzem per parlar del programari lliure, són paraules que defineixen també la nostra societat!

En el món d’avui, on el canvi forma part del nostre dia a dia, cal estar atents a l’evolució de la tecnologia i a la de la societat, i a les interaccions que entre elles es generen i que fan exponencials els canvis i també les noves possibilitats i oportunitats. Dins aquest context el programari lliure i de codi obert arriba avui a la maduresa i ens obre enormes possibilitats que com a societat hem d’aprofitar.

Ara és la nostra hora.

 

MARC MORERA

Emprenedor open source d'afició i somiatruites de professió. Des de fa uns anys, centrat en tot el que envolta el projecte Symfony, des del codi mateix fins a la comunitat de Symfony Barcelona, una de les més actives de l'ecosistema. Amant de l'informació i del seu tractament, busco sempre com resoldre grans problemes amb petits scripts.